środa, 24 grudnia 2014

Pyszności



309 dzień leczenia neuroboreliozy.

Już za moment zaczyna się czas, w którym wszyscy będą zajadać pyszności.
Uwaga! Ja też : ) mimo, że nie jem cukru, białej mąki, ani drożdży, udało się coś niecoś wykombinować. Niżej dwa całkiem smakowite pomysły : )

Pierwszym był kalendarz adwentowy






Przepis:
karob lub kakao naturalne - 2 łyżeczki,
daktyle (ok 10szt.)
migdały (100g)
olej kokosowy tłoczony na zimno nierafinowany ok.10 łyżek

migdały zmielić na gładką masę, daktyle też, rozpuścić w gorącej kąpieli olej kokosowy, dosypać karob i całość zmiksować,
wlać/włożyć do foremek i na kilkanaście minut do zamrażarki, przechowywać w lodówce (przepis z super bloga smakoterapia)


A kolejne przysmaki to kruche ciasteczka, bez których by się nie obyło!

Przepis:
95g ksylitolu
140g masła
3 szczypty soli
jajko
270g mąki żytniej 720
2 łyżki mleka
4 łyżeczki czubate przyprawy do piernika (przepis poniżej)
3 łyżeczki karobu lub kakao naturalne
2 łyżeczki cynamonu

Wyrobione ciasto do lodówki na 30min.
Piec 8min w 180 stopniach.

Przyprawa do piernika powstaje z:
40g cynamonu
2 łyżeczek mielonego imbiru
1 łyżeczki całych goździków
6 ziarenek ziela angielskiego
½ łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki kolendry
¼ łyżeczki kolorowego pieprzu

Wszystko to trzeba zmielić, przesiać przez sitko i gotowe : )

Tym smacznym akcentem- Wesołych Świąt!

1 komentarz:

  1. Rewelacyjny przepis! Też staram się nie jeść cukru i mąki, więc ten przepis będzie dla nie idealny :) Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń